top of page

Over Tectum works

Didier Punie (1982), geboren in

 Sint-Truiden, Haspengouw, Limburg, België.

EMOTIE OP DOEK

In 2019 ben ik gestart met het maken van action paintings.

Er was bij mij op dat moment een bepaalde hunkering naar creatie om mijn gevoelens te verwoorden.

Het plotse overlijden van mijn moeder ligt dan ook aan de basis van dit project. Afgesproken was dat we ons samen zouden verdiepen in schilder, -en tekentechnieken maar hier kwam abrupt en onverwacht een einde aan.

Als autodidact is er heel wat zelfstudie aan de creaties vooraf gegaan. In de Academie Haspengouw (AH Beeld) scherpte ik in 2021 mijn basisvaardigheden aan in de opleiding schilderkunst.

 

Je kan in mijn werken een zekere evolutie en zonder twijfel emotie terugvinden. Naast een manier om de emoties te verwerken heeft kunst me altijd gefascineerd en was ik oprecht benieuwd naar, hoe -door mij gemanipuleerde verf- in interactie zou gaan met een blank canvas.

Action painting gebeurt met spatten, die aangebracht worden op een katoenen canvas in mijn eigen atelier in Sint-Truiden. Het proces van creatie staat aan de basis centraal, het deel uitmaken van iemands leefwereld een verbazend gevolg.

Als doel stel ik meerdere dingen voorop. Ik wil ervaren hoe de materialen veranderen door er mee om te gaan op een actieve manier, dus ‘het proces van creatie’. Wanneer een werk klaar is, dan voel ik dit aan en laat geen enkele spat meer toe.

Als inspiratiebronnen vernoem ik zonder schroom de grootmeester van het abstract expressionisme, Jackson Pollock (1912 - 1956), Willem De Kooning (1904 - 1997) en Robert Motherwell (1915 - 1991), al zijn mijn werken allesbehalve kopieën van hun werk. Er zit een eigen stijl en gevoel in elk stuk.

Wanneer het werk mensen aanspreekt, beroert, emotioneert en intrigeert spreekt dat aspect me enorm aan. Werken die opgenomen worden in een huis en in de thuis van mensen, zorgen dan weer voor een apart gevoel van verbondenheid, aangezien een deel van mij indringt bij mensen en mijn werk, en bijgevolg voor een deel ook ik, deel worden van hun omgeving.

Omdat de bestaande werken mensen aanspreken, zijn ze nu ook te koop, maar ik laat me graag beïnvloeden door diegene die het koopt. Elk werk is anders en uniek door het spontane karakter van de spatten. Ik ben allergisch aan bandwerk of onder druk presteren. Toch kan ik met de opdrachtgever in discussie treden en komen we vaak samen tot het uiteindelijke resultaat.

De werken waren in het verleden te bezichtigen in de prachtige interieurs van twee topzaken in Sint-Truiden. Restaurant 'De Gebrande Winning' (beste bierbestemming Rate Beer.com) en restaurant 'Blanc' van chef Ayt Erdogan (Aytems), die onlangs verhuisde naar Antwerpen samen met de werken. 

 

Sinds september 2021 kan je de werken ook bezichtigen en zelfs aanschaffen in 'De Boogaerderie' van Sabrina Vangeffelen.

 

De Tectum Works zijn te bezichtigen geweest tijdens 'Vintemps' (een organisatie van JCI Haspengouw) in de Minderbroederkerk van Sint-Truiden. In de loop van 2024 zullen de werken deel uitmaken van een tijdelijke tentoonstelling in Bar en Bistro Humphrey, gelegen in het cultuurcentrum de Bogaard.

Eén van de werken is geveild ten voordele van het goede doel, tijdens de veiling van Lions Club en Soroptimisten Sint-Truiden.

TECTUM WORKS

bottom of page